Elektrisch koken

Kan ik ook overstappen op elektrisch koken (koken op inductie)? Welke aansluiting heb ik daarvoor nodig? Wie moet ik bellen bij een storing?

Is mijn woning geschikt om elektrisch te koken?

Jazeker, elke woning is geschikt om elektrisch te koken. Wil je een elektrische kookplaat aanschaffen? Dan kunnen wij 2 extra groepen installeren in de meterkast en een perilex-aansluiting maken in de keuken. De perilex-aansluiting is geschikt voor een elektrische kookplaat van maximaal 7500 Watt.

Zijn er kosten verbonden aan de aanpassing aan mijn woning?

Ja, de 2 extra groepen in de meterkast en de perilex-aansluiting in de keuken kost je € 3,50 per maand huurverhoging. Dit is maatwerk. 

Hoe ziet een perilex-aansluiting eruit?

Is een extra groep noodzakelijk als ik elektrisch wil koken?

De meeste elektrische kookplaten hebben een perilex-stekker. Deze kookplaat vraagt meer vermogen dan een normale stekker, dus het is noodzakelijk om een extra groep te laten installeren. 

Welk type kookplaat met een perilex-aansluiting kan ik aanschaffen?

Dit is afhankelijk van de aansluiting die in de woning aanwezig is. Heb je een 2-fasen aansluiting in je woning? Dan kun je alleen een 2-fasen kookplaat aansluiten (maximaal 7500 Watt). Heb je een 3-fasen aansluiting in de woning? Dan kun je hier alleen een 3-fasen. Deze aansluiting kan meer vermogen aan. Als je wilt weten welke aansluiting je hebt, neem je contact op met Nijestee via (050) 853 35 33.

Let bij de aanschaf van een kookplaat dus goed of de aansluiting in de woning overeenkomt met het vermogen van de kookplaat.

Wat zijn de gevolgen van een onjuiste aansluiting?

Als je de elektrische kookplaat op een onjuiste manier aansluit, zorgt dat voor kortsluiting. Ook kan de elektrische kookplaat hierdoor stuk gaan. De kosten voor deze schade zijn voor eigen rekening. Om schade te voorkomen, adviseren wij om de kookplaat aan te laten sluiten door een erkend installateur. 

Als ik een erkend installateur inschakel, waar moet ik dan op letten?

Je zorgt zelf voor de kookplaat en de stekker. Deze zijn beide aanwezig als de installateur de aansluiting plaatst, zodat hij/zij goed weet welke aansluiting juist is.

Wie bel ik als ik elektriciteitsstoring heb?

Als je een elektriciteitsstoring hebt, neem je contact op met Nijestee: (050) 853 35 33. Een apparaat kan de storing veroorzaken, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. We komen je graag helpen om de oorzaak te achterhalen en te verhelpen. We adviseren je vooral om niet zelf te sleutelen in de meterkast.

Mag ik mijn elektrische kookplaat inbouwen?

Ja, dat is mogelijk door jouw aanrechtblad te laten verlengen. Neem hiervoor contact met Nijestee via (050) 853 35 33.

Mag ik mijn kookplaat aanbieden ter overname?

Alleen wanneer de nieuwe huurder de inbouwapparatuur overneemt en er een overnameformulier wordt getekend (door jou en de nieuwe huurder) hoeft de inbouwapparatuur bij vertrek niet verwijderd te worden.

Moet ik naast een kookplaat en stekker nog meer aanschaffen?

Als je van een gasstel naar een inductie- of elektrisch kookplaat gaat, moet je ook nieuwe pannen aanschaffen. Door koken op gas kan de onderkant van de pan krom trekken. Dit is afhankelijk van de kwaliteit, dikte en grootte van de bodem en kun je niet met het blote oog zien. Deze pannen maken dan geen contact met de nieuwe elektrische kookplaat. Schaf daarom nieuwe pannen aan die geschikt zijn voor een inductie- of elektrische kookplaat. 

Kan ik met mijn pannen elektrisch koken?

Dit kun je testen door een magneet tegen de onderkant van de pan te houden. Plakt de magneet niet? Dan kun je de pan niet op inductie gebruiken.