Rookmelders

Waarom plaatst Nijestee rookmelders in mijn woning? Mijn rookmelder gaat af, wat moet ik doen?

Woningbrand: je moet er toch niet aan denken? Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in bestaande bouw. Een brandveilig (t)huis begint met rookmelders. Jouw veiligheid is belangrijk en rookmelders kunnen levens redden. Daarom plaatst Nijestee in samenwerking met Energiewacht kosteloos rookmelders in jouw woning. Hierover ontvang je persoonlijk bericht.

Misschien heb je een vraag over deze verplichting en wil je weten wat het voor je betekent. Hier vind je de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Nijestee via (050) 853 35 33 of info@nijestee.nl.

Waarom plaatst Nijestee rookmelders in mijn woning?

Een brandveilig (t)huis vinden we belangrijk. Daarnaast is het vanaf 1 juli 2022 verplicht dat onze woningen op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben, die voldoen aan alle veiligheidseisen. Nijestee is samen met Energiewacht een project gestart om aan de verplichting te voldoen.

Waar plaatst Nijestee rookmelders in mijn woning?

We plaatsen een rookmelder op elke verdieping in de woning waar wordt geleefd. De rookmelders monteren we met schroeven aan het plafond.

Wanneer plaatst Nijestee rookmelders in mijn woning?

Op het moment dat jouw woning aan de beurt is, informeert Energiewacht je persoonlijk.

Wie plaatst de rookmelders in mijn woning?

Een medewerker van Energiewacht plaatst de rookmelders namens Nijestee. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe werkt mijn rookmelder?

Op elke woonverdieping van jouw woning zit minimaal 1 rookmelder op het plafond. Deze is aangesloten op een batterij die 10 jaar meegaat of op elektra. Als de stroom uitvalt, schakelt de rookmelder automatisch over op de back-up batterij. Deze batterij is niet verwisselbaar en gaat 10 jaar mee. Na 10 jaar vervangt Nijestee de rookmelder. Neem contact op met Nijestee als de rookmelder piept via (050) 853 35 33 of info@nijestee.nl.

Mijn rookmelder gaat af, wat moet ik doen?

Als de rookmelders in alarm gaan, wil je snel weten wat er aan de hand is en waar het alarm is begonnen. Let daarbij op het volgende:

  • Alleen op de rookmelder die het alarm begon, is een snel knipperend rood lampje te zien.
  • Alleen op deze rookmelder kun je met de grote testknop het alarm voor 10 minuten uitzetten.
  • Na 10 minuten gaan de rookmelders weer in de stand-by stand. Wanneer nodig, gaat het alarm opnieuw af.

Aarzel bij brand niet: verlaat jouw woning en bel 112!

Mijn rookmelder blijft piepen, wat moet ik doen?

Als de rookmelder 1 keer piept en het gele lampje 1 keer knippert, is er is een te lage batterijspanning. De rookmelder moet vervangen worden. Neem dan contact op met Nijestee via (050) 853 35 33 of info@nijestee.nl. Je kunt ook een reparatieverzoek indienen op onze website via www.nijestee.nl/reparatieverzoek.

Als de rookmelder 2 keer piept en het gele lampje 2 keer knippert, kan het helpen als je de rookmelder stofzuigt. Rookmelders zijn namelijk gevoelig voor stof. 

Blijft de rookmelder piepen? Neem dan contact op met Nijestee via (050) 853 35 33.

Door op de testknop te drukken kan het piepsignaal steeds voor 12 uur worden onderdrukt.

Hoe moet ik mijn rookmelder onderhouden?

Je kunt de rookmelder het beste minimaal 2 keer per jaar schoonmaken met een stofzuiger. Daarnaast kun je de rookmelder afstoffen met een vochtige doek. Rookmelders zijn gevoelig voor stof.  Als je gaat klussen of verbouwen kun je een stofkap om de rookmelder doen. Zo voorkom je dat het alarm ongewenst afgaat.

Hoe test ik mijn rookmelder?

Houd de grote testknop ingedrukt totdat het alarm afgaat. Het alarm stopt na een aantal seconden. Doe dit een paar keer per jaar bij elke rookmelder die je in huis hebt. Als het alarm van de rookmelder niet afgaat, maak je de melder schoon en test je opnieuw.

De rookmelder wordt tijdens het onderhoud van je verwarmingstoestel 1 keer per 2 jaar getest door een monteur van Energiewacht.

Ik heb zelf al rookmelders geplaatst. Wat nu?

De nieuwe rookmelders worden op elke woonverdieping geplaatst. De rookmelders die je zelf hebt geplaatst kun je eventueel verplaatsen naar een andere ruimte.

Welke kosten brengt Nijestee bij mij in rekening voor de rookmelders?

De rookmelders kosten je helemaal niets.

Moet ik voor de plaatsing van de rookmelders thuis zijn?

Ja, er moet iemand thuis zijn om de monteur binnen te laten. De medewerker van Energiewacht is ongeveer 30 minuten bezig.

Kan ik zelf bepalen wanneer Nijestee de rookmelders plaatst?

Als jouw woning aan de beurt is, ontvang je bericht van Energiewacht voor de plaatsingsafspraak. Kun je op de datum of het tijdstip niet? Maak dan een andere afspraak maken met Energiewacht via 088 555 3000.

Ik heb een plaatsingsafspraak, maar er is niemand komen opdagen. Wat moet ik doen?

Dat is vervelend. Neem contact op met Energiewacht via 088 555 3000. Zij helpen je graag verder. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Nijestee via (050) 853 35 33 of info@nijestee.nl.

Ik twijfel of ik de persoon die zich aan mijn deur meldt binnen moet laten. Wat kan ik doen?

Vraag altijd om een legitimatiebewijs. Heb je een afspraak met een medewerker van Energiewacht voor de plaatsing van de rookmelders? Deze persoon kan zich altijd legitimeren. Twijfel je? Laat de persoon niet binnen en neem dan gerust contact op met Energiewacht via 088 555 3000.

Mag ik de plaatsing van de rookmelder weigeren?

Nee, dat mag niet. Nijestee is wettelijk verplicht om op elke verdieping in jouw woning een rookmelder te plaatsen. Als je weigert en we krijgen ook bij een herhaalverzoek geen toestemming van je, dan kunnen we uiteindelijk de rechtbank vragen toestemming te verlenen.