Waarom moet ik ventileren?
Vochtige lucht maakt de kans op schimmel in de woning groter. Als ramen of roosters gesloten zijn en de ventilatie in de woning niet aanstaat, kan het vocht niet uit de woning. Het vocht blijft hangen en verandert na een (korte) tijd in schimmel. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Ventileer daarom de woning goed, vooral in vochtige ruimten. Zet een raam of rooster open tijdens en na het koken. Zet de ventilatie aan tijdens en na het douchen. Dan wordt het vocht in de ruimte direct afgevoerd en heeft het geen kans om te veranderen in schimmel.
Bekijk ook de flyer met ventilatie tips op onze website.
Welke soorten ventilaties zijn er?
Mechanische ventilatie, CO2-gestuurde ventilatie, Xpelair, Warmteterugwinning (WTW) en natuurlijke ventilatie.
Wat is mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in de woning continu vers blijft. De mechanische ventilatie bestaat uit een ventilatiebox met een luchtpomp en ingebouwde ventilatiekanalen. De ventilatiebox zuigt vuile lucht uit verschillende ruimten van de woningen en voert dit af naar buiten. Via openingen onder deuren stroomt de lucht door het hele huis.
Wat is CO2-gestuurde ventilatie?
Bij CO2-gestuurde ventilatie heeft de woningen overal sensoren die de ventilatie aansturen. De sensoren meten de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de woning en stemmen hun werking daarop af. De ventilator zuigt de vuile lucht uit de woning en brengt het naar buiten en neemt tegelijkertijd frisse lucht van buiten mee naar binnen. Je kunt de metingen van deze installatie aflezen op het paneel in de woonkamer.
Wat is Xpelair?
Xpelair is een ventilatiesysteem in de woning dat tegelijk aan gaat met verlichting. Het zorgt voor de afvoer van (vochtige) lucht. Het is een kastje aan de muur of plafond en is meestal te vinden in de badkamer.
Wat doet een Warmteterugwinning-systeem (WTW)?
Het Warmteterugwinning-systeem (WTW) is een gesloten systeem. De unit van de WTW bestaat uit twee ventilatoren en een warmtewisselaar. In de woning zitten een aantal afzuigpunten, meestal in de keuken, douche en het toilet. Via deze punten wordt de vochtige gebruikte lucht uit de woning aangezogen en langs een warmtewisselaar in de WTW unit geleid. De schone lucht van buitenaf wordt langs de warmtewisselaar geleid en hier opgewarmd. De warme lucht gaat via de luchtkanalen in de woning (bijvoorbeeld woonkamer en een vertrek op de 1e etage). De schone en vuile lucht gaan door verschillende buizen en niet in contact met elkaar.
Wat is natuurlijke ventilatie?
Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via ramen en roosters. Vervuilde lucht kan ook naar buiten gaan via ventilatiepunten, de afzuigkap in de keuken of ventilatoren (Xplerair) in de badkamer of het toilet.
Waar kan ik de ventilatie in mijn woning vinden?
Ventilatie vind je vaak in de keuken, het toilet en de badkamer. Bij de natuurlijke ventilatie zitten er roosters boven de ramen.
Hoe kan ik de ventilatie schoonhouden?
Je kunt de afvoer- en toevoerpunten zelf reinigen. Nijestee vervangt de filters van de WTW een keer per jaar. De filters van het CO2-ventilatiessyteem vervangt de Energiewacht 1 keer per 2 jaar, tijdens het onderhoudsmoment aan de cv.
Wie bel ik bij een storing aan de ventilatie?
Je kunt bij een storing aan de ventilatie contact op nemen met Nijestee: (050) 853 35 33 of info@nijestee.nl. Meestal voert Nijestee de reparaties aan de ventilatie zelf uit, in sommige gevallen besteden we het uit aan een andere partij.