Oost West, Oostersingel best!
Meintsje Hoeksma (38) is trainingsacteur, toneelregisseur en volbloed Friezin. Toch is Groningen haar stad: “Ik voel me hier heel erg thuis. Ik zie mezelf hier niet weggaan”. Samen met haar twee dochters van 6 en 10 en zoon van 12 woont ze nu met veel plezier aan de Oostersingel, in de Binnenstad-Oost. Huis, tuin en buurt bleken een schot in de roos, en dan te bedenken dat ze de woning bíjna had afgewezen.
Ze kreeg de woning met urgentie (aanleiding: een scheiding) en stond op een goed moment voor de keuze tussen de woning aan de Oostersingel of eentje in Paddepoel: “Dat was een compleet huis, met een zolder, bijkeuken en voor iedereen een eigen slaapkamer. Maar ik vond deze plek en dit huis gewoon zo gaaf.” Een goede vriendin gaf toen het laatste zetje: “Zij zei tegen mij: ‘Je bent hier soms ook wel eens dagen alleen, en hoe is dat dan voor jou? Je moet wel ergens goed zitten.’ Dat gaf de doorslag, toen heb ik hiervoor gekozen. Godzijdank!”
Slimme oplossingen
Het blauwe zeil en de donkere gordijnen gingen eruit en maakten plaats voor een lichte vloer, veel kleur en vintage meubelen. Nijestee zorgde ervoor dat er in de badkamer een thermostaatkraan kwam en dat de kapotte wasbak werd vervangen door een mooie nieuwe. “Nu de rest van de badkamer nog: die oogt nu wel erg gedateerd”. Voor is uitzicht op het UMCG, achter op een ruime tuin. Het huis zelf meet tachtig vierkante meter en dat betekent hier en daar inschikken. Zo delen de twee jongsten een slaapkamer en is de eettafel ook een werkplek. Meintsje ziet het niet als een probleem: “Echt veel ruimte heb je eigenlijk niet nodig en met slimme ingrepen kom je een heel eind. Ik heb er bijvoorbeeld suitedeuren in laten zetten. Handig wanneer de oudste wil uitslapen, maar de twee jongsten al wakker zijn: die kunnen dan lekker in hun eigen ruimte kletsen, spelen en televisiekijken.” Met dit soort oplossingen is het huis, waar ze nu ruim drie jaar wonen, voor iedereen een thuis geworden.
Wat ook helpt is dat de buurt zo leuk is, niet in de laatste plaats dankzij de direct omwonenden: “We groeten, maken een praatje en als ik hulp nodig heb kan ik altijd bij de buren aankloppen, bijvoorbeeld wanneer ik parkeeruren nodig heb voor bezoekers of wanneer de wasmachine hapert; dat is echt wel heel erg fijn.” En als er bij de snackbar iets te enthousiast is ingeslagen, dan is de oplossing ook nabij: “Laatst hadden we nogal ruim patat gehaald; toen heeft m’n zoon een deel naar de buurman gebracht.”
"Ik word blij van deze plek"
Daarnaast levert de locatie een belangrijke bijdrage aan het woonplezier: “Ik mag zelf graag uit eten gaan of op stap, dan is het heel fijn dat alles zo dichtbij zit. En m’n oudste twee gaan regelmatig met hun vrienden naar het Forum of ze gaan even naar de McDonald’s voor een milkshake. Dat dat nu zo makkelijk kan vinden de kinderen echt wel heel erg tof.” Geliefd is ook de ruimte rondom schouwburg en gymnasium – zeer geschikt om te skaten en fietsen –, maar de nabijgelegen speeltuin, die is aanzienlijk minder populair: “Het is meer een plek voor hangjongeren. Een gemiste kans, want er is volgens mij zo een hele leuke plek van te maken.” Iets waar soms géén plek voor is: de auto. “Zeker ’s avonds laat is het een uitdaging, en moet je soms flink uitwijken. Maar tegelijkertijd denk ik dan: ik word blij van deze plek, dan maar wat langer lopen.”
Meintsje is in te huren als trainingsacteur. Voor meer informatie kun je haar website bekijken.
Tekst: Peter Dicke
Foto’s: Siese Veenstra