Een hete zomer, een verhitte woningmarkt en een roodgloeiende telefoon

Geplaatst op: door

Laatst bijgewerkt op:10 september 2018

Het Woonbondtijdschrift Huurpeil is weer verschenen. Nijestee-directeur Pieter Bregman is hierin vaste columnist.

Het was een tropische zomer.  De mussen vielen dood van het dak en ook de telefoon bij Nijestee stond roodgloeiend.

Groningen is HOT.

Er is in de stad in geen tien jaar zo veel gebouwd als nu. De crisis is verdampt.  Er is dankzij het prutbeleid van Rutte II een enorm gebrek aan woonruimte. De bouwsector staat roodgloeiend. Geen heistelling meer te krijgen, als particulier een loodgieter krijgen is haast onmogelijk. Zelfs de Polen zijn op, vertelde een aannemer mij.

In de zomer zoeken duizenden nieuwe studenten een kamer in de stad. De markt voor kamers is oververhit. Studenten betalen de hoofdprijs voor een kleine, benauwde kamer. Oplichters verhuren niet-bestaande kamers aan buitenlandse studenten. Er komen 250 wooncontainers op het Suikerfabriek-terrein. Een druppel op een gloeiende plaat. Stalen wooncontainers, verhuren wij ook. Heet onder het platte dak.

Woningen in Nederland zijn niet gebouwd op deze hitte. Ze hebben vaak grote ramen op het zuiden en westen en worden nu dan bloedheet, zeker onder een plat dak. Bewoners van Fokuswoningen, met een zware lichamelijke beperking bellen ons. Doen wij iets aan die hitte? Tja. Het zijn gewone huurwoningen die aan alle regels voldoen, dus? Uiteindelijk plaatsen wij acht mobiele airco’s.

Met warm weer leven mensen buiten of met alle ramen open. De Oosterparker zit voor zijn woning met de gloeiende barbecue, een kratje koud bier en de radio aan. Bewoners spreken elkaar aan op lawaai of rook, soms ook niet. De toon raakt verhit. Ze bellen ons als ze er niet uitkomen. Ze bellen het Dagblad van het Noorden, TV Noord of Oog TV, of een politieke partij. Die bellen ons allemaal.

Dat doen ze ook over woningen met schimmel, een afgebroken balkon, en iedere zomer ook over legionella trouwens. Zomerbrandjes, aardwarmte, zonnepanelen, wachtlijsten, kwetsbare personen, betaalbare huren. Verschillende politieke partijen willen een steunpunt voor huurders oprichten, of hebben dat al gedaan.

Deze zomer lijkt het nog veel drukker dan anders. Dat is logisch, de problemen op de woningmarkt zijn gegroeid. En, in het najaar zijn de uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen in Groningen.

Volkshuisvesting is weer HOT. Het werd tijd. Zullen we de volgende keer niet wachten tot de temperatuur zo oploopt?

  • Deel deze pagina: