15 jaar wijkvernieuwing Paddepoel-zuidoost

Geplaatst op: 2 maart 2022 Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2022

Nijestee heeft de afgelopen 15 jaar Paddepoel-zuidoost vernieuwd. In het gebied rond de Grote Beerstraat zijn 200 gedateerde huurwoningen vervangen door bijna 300 nieuwe huurwoningen en bijna 100 koopwoningen. Nijestee draagt hiermee bij aan een ongedeelde stad. Dit deel van de wijk is nu een goede mix van huur- en koopwoningen. De gezinswoningen en appartementen zijn duurzaam en hebben een eigentijdse uitstraling.

Woningen voor verschillende doelgroepen

In januari van dit jaar was het laatste project van Nijestee in Paddepoel-zuidoost afgerond. De woningcorporatie leverde 29 nieuwe sociale huurwoningen op aan de Dierenriemstraat. De vele identieke woonblokken met appartementen in de Grote Beerstraat en Dierenriemstraat uit de jaren zestig zijn nu vervangen door duurzame, veelal gasloze woningen, in verschillende prijsklassen en bestemd voor verschillende doelgroepen. In 2005 was Nijestee in Paddepoel-zuidoost bijna de enige woningeigenaar met ruim 500 sociale huurwoningen. Met name in het gebied tussen de Grote Beerstraat en de spoorlijn zag Nijestee kans om de eenzijdige woningen van deels matige kwaliteit te vervangen door nieuwe woningen.

In 2009 was de oplevering van huurwoningen in het gebouw Callisto aan de Zonnelaan met onder meer woonruimte voor Indische ouderen. Daarna volgden projecten zoals Planck voor jongeren, Zonwonen met collectief opdrachtgeverschap van kopers en ruime eengezinswoningen in de sociale huur aan de Grote Beerstraat. Met de bouw van bijna 400 nieuwe woningen is Paddepoel-zuidoost veranderd in een wijk voor verschillende doelgroepen. Nijestee is er trots op om op deze manier bij te kunnen dragen aan een ongedeelde stad.

Wederopbouwwijken

De wijk Paddepoel is net zoals Selwerd en Vinkhuizen een uitbreidingswijk aan de noordkant van de stad. Het zijn typische wederopbouwwijken uit de jaren zestig en zeventig, met veel licht, lucht, groen en goede voorzieningen, maar eenzijdig in woningtype en overwegend in de sociale huur. Na 40 jaar was het tijd om een deel te vervangen door meer divers woningaanbod. Daarnaast heeft de woningcorporatie in zuidoost ook huurwoningen verkocht, verbeterd, verduurzaamd en van liften voorzien. Nijestee vindt het belangrijk dat huurders betaalbaar en goed kunnen wonen.

  • Deel deze pagina: