Bijdragen aan de leefbaarheid

Geplaatst op: 16 februari 2016 Laatst bijgewerkt op: 16 februari 2016

Woningcorporaties kunnen de leefbaarheid van buurten versterken met hun vastgoed. Dat is de belangrijkste boodschap van de publicatie ‘Vastgoed voor de buurt’, ontwikkeld door De Vernieuwde Stad en Platform31. In de publicatie zijn 20 kleinschalige vastgoedprojecten verzameld waarin corporaties iets moois doen voor de buurt. Nijestee is daar één van, door het opzetten van buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen.

In ‘Vastgoed voor de buurt’ zijn verhalen verzameld uit heel Nederland waaruit blijkt dat woningcorporaties een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid in wijken en buurten. Met vastgoed dat bestemd is om ontmoetingen en activiteiten te faciliteren, zoals buurthuizen, versterkt ze de sociale infrastructuur en draagt bij aan maatschappelijke dynamiek. Zo kunnen kwetsbare mensen het hoofd boven water houden en worden sociale netwerken ontplooid.

De Goudvink

Ons verhaal is dat van buurtcentrum De Goudvink. Het voormalig schoolgebouwtje in Vinkhuizen bleek een perfecte ontmoetingsplek voor bewoners en instellingen. Daarom werd het niet gesloopt, maar kreeg het een tweede leven als buurthuis. Vanuit deze locatie werden bewoners op de hoogte gehouden over de grootschalige wijkvernieuwing in 2002. De oorspronkelijke gedachte was om het pand na afronding van de werkzaamheden te slopen, maar daar kwam verandering in toen bleek dat De Goudvink meer en meer uitgroeide tot een levendige ontmoetingsplek. We zagen al snel de waarde voor de buurt en gaven het gebouw zijn definitieve bestemming: een ontmoetingscentrum van en voor Vinkhuizen.

Lezen

Het eerste exemplaar van ‘Vastgoed voor de Buurt’ is vorige week overhandigd aan Minister Blok van Wonen. U kunt de digitale versie hier zelf downloaden.

Buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen
Buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen
Buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen
Buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen
  • Deel deze pagina: