BinnensteBuitendag 2017: hoe denken onze huurders over energiezuinig wonen?

Geplaatst op: 17 november 2017 Laatst bijgewerkt op: 19 april 2019

Willen we wel over op gasloos koken? Moeten we verouderde woningen nog wel verduurzamen? En moeten huurders voorgelicht worden door Nijestee over energiebesparende maatregelen die ze zelf kunnen nemen? Ruim honderd aanwezigen discussieerden hier donderdag 16 november over mee op de jaarlijkse BinnensteBuitendag van Nijestee.

Van Lewenborg tot Helpman, vanuit de hele stad waren bewoners van Nijestee naar het Treslinghuis in de Oosterparkwijk gekomen om een bord Hollandse stamppot mee te eten en daarna aan de hand van stellingen mee te praten over energiezuinig wonen. Hanneke Kappen praatte de avond aan elkaar en leidde de discussie. Ze vroeg Pieter Bregman, algemeen directeur/bestuurder van Nijestee, naar het nut van de BinnensteBuitendag: “We gebruiken de input om te kijken wat we de komende jaren doen: meer isoleren of meer nieuwbouw? De huren verhogen of niet verduurzamen? We willen het liefst iedereen tevreden stellen en als mensen niet tevreden zijn, willen we graag weten waarom.” De Participatieraad, de huurdersvereniging van Nijestee, was aanwezig en vertelde de zaal dat adviezen aan Nijestee niet ergens in een la belanden, maar dat er daadwerkelijk iets mee gebeurt.

Het belang van snel(ler) verduurzamen en welke maatregelen huurders zelf kunnen nemen werd in een eerder opgenomen interview in Amsterdam uitgelegd door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Als we de opwarming van de aarde niet tot 1,5 graad weten te beperken, zijn de gevolgen niet te overzien, benadrukte ze in de video.

De ambities van de Gemeente Groningen

Wethouder Roeland van der Schaaf (Wonen) schoof ook aan om mee te praten. De Gemeente Groningen heeft de ambitie in 2035 energieneutraal te zijn. “We moeten dan zo ver mogelijk zijn om alle woningen en openbare gebouwen aangepast te hebben.” Zijn er dan nog oudere huizen? “Het zou zonde zijn om alles te slopen, dus hopelijk is het een combinatie.” Van der Schaaf gaf ook aan dat de Gemeente Groningen en de woningcorporaties in de stad dezelfde ambities hebben als het gaat om duurzame energievoorziening en een aantrekkelijke woonomgeving met betaalbare huizen.

Verouderde woningen energiezuinig verbeteren of ze slopen en vervangen door nieuwbouw?

De heer Bakker, Nijestee-huurder uit de Oosterparkwijk, vertelde in een video over de verbeteringen aan zijn woning en dat deze daardoor nog wel tachtig jaar mee kan. Mevrouw De Jong uit de Grunobuurt was uiteindelijk heel blij met de nieuwbouwwoning die ze terugkreeg nadat haar oude woning - die koud en vochtig was - was gesloopt. De zaal reageerde gemengd op de stelling 'Het verbeteren van verouderde woningen is weggegooid geld'. Sommige huurders vonden dat gezichtsbepalende, monumentale panden moeten blijven staan en dat de rest wel gesloopt mocht worden. Anderen wilden niet weg uit hun wijk en vonden ‘oppimpen’ wel voldoende. Nieuwbouw vond een ander te rigoureus, het stadsbeeld zou daarmee te veel veranderen.

Gedrag bepaalt mede de energiekosten. Moet Nijestee bewoners meer voorlichten?

Als woningcorporatie kunnen we woningen verbeteren, maar geen mensen veranderen. Korter douchen bespaart energie en levert geld op. Een oude koelkast of wasmachine vervangen door een energiezuinig exemplaar betaalt zich in een paar jaar terug. Moet Nijestee bewoners hierover voorlichten, bijvoorbeeld door een wooncoach langs de deuren te laten gaan? "Goede tips zijn altijd welkom", reageert iemand. Een andere aanwezige: "Het zou goed zijn als die er is, maar dan wil ik er wel uit mezelf om kunnen vragen, het moet geen verplichting worden."

Van het aardgas af?

In Kostverloren kookt een aantal bewoners nu elektrisch. Met de verbeteringen van de woningen is de gasaansluiting weggehaald en hebben zij op kosten van Nijestee een elektrische kookplaat gekocht. Een Nijestee-huurder vertelt voorafgaand aan de stelling in een video dat ze wel even moest wennen, maar dat ze nu niet meer beter weet. Willen we allemaal over op gasloos koken? Een huurder reageert: “Straks is er geen gas meer, je zal wel moeten.” Bijna iedereen in de zaal was het eens met de stelling en wil over op gasloos koken. Wethouder Roeland van der Schaaf vult aan: “Nieuwe woningen willen we niet meer op gas aansluiten in Groningen. Groningen zou voorop moeten lopen als het om energietransitie gaat, wij hebben last van de gaswinning. Dat kan voor de economie in de regio ook heel goed zijn.”

Na afloop werd er nog lang nagepraat en geborreld.

Bekijk de andere foto's van de avond op onze Facebookpagina.

  • Deel deze pagina: