BinnensteBuitendag 2018: “We willen beter dan gemiddeld zijn in onze dienstverlening.”

Geplaatst op: 16 november 2018 Laatst bijgewerkt op: 21 november 2018

“Wij willen beter zijn dan gemiddeld. We willen onze dienstverlening verbeteren. Daarom zitten we nu in een zaal met onze huurders”, zei Nijestee-directeur Pieter Bregman gisteravond tegen de ruim honderd aanwezigen in Het HeerenHuis. Voor het twaalfde jaar op een rij organiseerde Nijestee de BinnensteBuitendag. Een avond waarop we met huurders eten en in gesprek gaan. We willen graag horen wat zij belangrijk vinden.

Ieder jaar heeft een ander thema. Dit jaar stond in het teken van onze dienstverlening, de meeste huurders krijgen op die manier met ons te maken. De opkomst was erg goed. Het grootste deel van de aanwezigen bestond uit bewoners die bij Nijestee huren, maar ook uit Nijestee-medewerkers en onderaannemers, zoals Energiewacht, waren aanwezig. Aan de hand van vier stellingen werd er 1,5 uur gediscussieerd. Arno van der Heyden was gespreksleider.

Reparatieverzoeken

De eerste stelling ging over het indienen van reparatieverzoeken. Geven huurders het altijd aan ons door als er iets is in hun huis of woonomgeving? Het grootste deel wel. “De urgentie is belangrijk. Een smerige stoep kan wachten. Een kapot slot niet. Daarvoor bel ik”, zei een huurder. Wat duidelijk naar voren kwam: huurders willen graag teruggebeld of -gemaild worden over wat de status is van hun melding.

De doorstroom van 55-plussers in een gezinswoning bevorderen naar een kleinere woning

In de stad is de wachttijd voor een betaalbare eengezinswoning hoog. Op papier zijn er voldoende gezinswoningen, maar vaak blijven mensen in deze huizen wonen, ook als de kinderen inmiddels het huis uit zijn. Nijestee heeft als pilot een selectie 55-plussers benaderd met de vraag of zij bereid zijn te verhuizen naar een kleinere woning zodat hun woning beschikbaar komt. Dit leverde tot noch toe (te) weinig op. Is de tijd en moeite die Nijestee hierin steekt het waard als blijkt dat weinig mensen bereid zijn te verhuizen? Voor- en tegenstanders waren evenredig verdeeld. “Nu moet ik opeens weg en kleiner wonen? En al mijn spullen dan? Sommige mensen hebben hobby’s”, reageert een huurder. Een ander reageert: "Ik zou mijn huis wel uit willen. Ik woon met twee personen in een vijfkamerflat zonder lift. Ik moet zes trappen op. Maar Nijestee heeft geen geschikte woning voor 55-plussers in Lewenborg en ik wil deze wijk niet uit.”

De discussie over dit onderwerp werd afgesloten met: “Eigenlijk zouden ze niet alleen naar 55-plussers moeten kijken, maar naar hoeveel mensen er in een huis wonen en wat ze met die ruimte doen.”

Betalingsregeling treffen

Een medewerker van Nijestee gaat persoonlijk in gesprek met huurders die een langer lopende betalingsachterstand hebben. Zo horen we ook welke redenen erachter zitten en kunnen we helpen met een oplossing. Zouden huurders misschien liever ‘anoniem’ online een betalingsregeling willen afsluiten in plaats van langs te komen op het kantoor van Nijestee? Het grootste gedeelte van de zaal was het oneens met de stelling. Het zou fijn zijn als optie, maar de persoonlijke insteek van Nijestee werd erg gewaardeerd. Een huurder: “Ik denk dat de manier waarop Nijestee het nu doet goed is. Toen ik jaren geleden een betalingsachterstand had, werd er vriendelijk contact met mij gezocht. Ik was heel blij dat Nijestee als een soort partner in plaats van een soort deurwaarder heeft opgetreden.”

Huurdersportaal gebruiken

We starten binnenkort met de inrichting van het huurdersportaal waarin bewoners zelf dingen kunnen inzien, aanvragen of inplannen. We ervaren dat bewoners regelmatig eenzelfde melding maken over iets in een algemene ruimte (zoals een kapotte lamp in de portiek). Met de komst van het nieuwe portaal kunnen mensen online een melding maken voor hun eigen woning, maar ook voor gemeenschappelijke ruimtes. Dit laatste wordt ook inzichtelijk voor andere buren, zodat zij weten dat er al een melding doorgegeven is. We zijn benieuwd of mensen dit interessant vinden en hier ook gebruik van gaan maken.

“Ik zou het wel handig vinden om te zien of iets al gemeld is door een buurman. Maar ik denk dat het belangrijk is dat het telefoonnummer blijft bestaan, dat we wel kunnen bellen”, zei een huurder.  “Ik wil graag telefonisch horen dat iemand iets voor mij gaat doen. Dat ik gehoord word.” De aanwezigen waren ‘bang’ dat het portaal een vervanger wordt voor de huidige manieren waarop huurders contact kunnen zoeken. Marcellien Smits, Manager Wooninformatie, wist ze gerust te stellen: "Het is een toevoeging op onze dienstverlening. We blijven bereikbaar per telefoon, e-mail en social media."

Foto: Siese Veenstra

  • Deel deze pagina: