Gezamenlijk verdeelsysteem voor sociale huurwoningen in Groningen

Geplaatst op: 22 april 2021 Laatst bijgewerkt op: 22 april 2021

In de gemeente Groningen komt 1 verdeelsysteem voor sociale huurwoningen. De huurdersorganisaties, woningcorporaties en de gemeente Groningen werkten dat samen uit. Dit deden zij omdat de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer sinds 2019 1  gemeente zijn. De spelregels voor het krijgen van een sociale huurwoning waren in die oude gemeenten anders. Vanaf 1 september 2021 zijn de spelregels voor iedereen gelijk.

Alle spelregels gelijk

Vanaf 2021 krijgt de gemeente Groningen 1 verdeelsysteem voor sociale huurwoningen. De spelregels voor woningzoekenden zijn dan voor iedereen in de gemeente Groningen gelijk. Als het nodig is, zijn er overgangsregels. Bijvoorbeeld als de nieuwe regels gevolgen hebben voor opgebouwde punten of rechten. Vanaf 1 september 2021 staan alle beschikbare sociale huurwoningen in de gemeente Groningen op 1 website: WoningNet Groningen.

1 systeem: WoningNet Groningen

De gemeente en de woningcorporaties willen dat woningzoekenden in de gemeente Groningen zo makkelijk mogelijk een passende sociale huurwoning kunnen vinden. Alle woningcorporaties zetten daarom hun beschikbare woningen op 1 website: WoningNet Groningen. Dat gebeurt naar verwachting vanaf 1 september 2021. Dan gaan ook de nieuwe spelregels in.

Gelijke en eerlijke kansen

Roeland van der Schaaf is wethouder van de gemeente Groningen. Hij zegt: “Ten Boer, Haren en Groningen zijn één gemeente. Dat is een plek en een thuis voor iedereen. In onze gemeente willen we dat alle inwoners gelijke en eerlijke kansen hebben op een sociale huurwoning. Vrijkomende woningen willen we zo eerlijk mogelijk verdelen. Daarnaast blijven we in onze gemeente sociale huurwoningen bijbouwen. We willen de wachtlijsten die er zijn niet verder op laten lopen”

Huurdersorganisaties nauw betrokken

Jan Emmens is voorzitter huurdersorganisatie AH WOON: “Natuurlijk is het eerlijk als voor alle woningzoekenden in de gemeente Groningen dezelfde regels gelden. De corporaties legden die samen met de gemeente naast elkaar. Wij werden daar als huurdersorganisaties nauw bij betrokken. Wij hebben ons ingezet voor opgebouwde rechten die mensen hebben. En voor de belangen van nieuwe woningzoekenden. Daar hebben we de aangepaste regels op getoetst. Voor de voormalige gemeente Ten Boer en Haren zijn overgangsregelingen gemaakt. Opgebouwde rechten blijven zo behouden. Wij vinden die aanpassingen goed doordacht en rechtvaardig.”

Persoonlijk bericht

Matthieu van Olffen is directeur-bestuurder van Wierden en Borgen. Hij vertelt namens alle corporaties uit de gemeente: “Ons belangrijkste doel is dat alle woningzoekenden dezelfde kansen hebben op een passende woning. Wij denken dat een toename in het aantal sociale huurwoningen én de nieuwe spelregels ervoor zorgen dat mensen meer slagingskans hebben als zij een sociale huurwoning zoeken. Wij hadden in het bijzonder aandacht voor de overgang van de gebieden Haren en Ten Boer naar Groningen. Binnenkort vertellen we huurders en woningzoekenden over wat de nieuwe spelregels gaan betekenen. Ons advies: kijk goed naar de informatie die je binnenkort krijgt.”

  • Deel deze pagina: