Meer bouwen, energiezuinig wonen en minder verkopen

Geplaatst op: 23 augustus 2016 Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2016

Nijestee heeft een bod uitgebracht aan de gemeente over wat we de komende vijf jaar bijdragen aan het wonen in de stad. In Groningen werken de corporaties en de gemeente al lang nauw samen. We kennen de stad, we kennen elkaar en de lijnen zijn kort. In de nieuwe Woningwet is deze samenwerking nu nadrukkelijk vastgelegd en krijgen huurdersorganisaties formeel ook meer invloed. Dat sluit goed aan bij onze samenwerking met de Participatieraad, de huurdersvertegenwoordiging van Nijestee.

De gemeente stelt een Woonvisie op waarin de kansen en knelpunten van de lokale woningmarkt in beeld worden gebracht. Daarin wordt aan corporaties gevraagd meer goede woningen tegen een sociale prijs te bouwen, meer bestaande woningen energiezuiniger te maken, bij te dragen aan kwalitatief betere jongerenwoningen als alternatief voor kamers van huisjesmelkers en beter in te spelen op passende woonruimte voor kwetsbare groepen.

Ons bod draagt hier goed aan bij. Na de zomer gaan we met gemeente en de Participatieraad om tafel om dit uit te werken in de zogenaamde Prestatieafspraken 2017 en geven we een doorkijk naar de jaren er na.

Betaalbaar wonen

Er is een sterke behoefte aan meer betaalbare woningen. We willen de komende vijf jaar ruim 1.500 energiezuinige woningen bouwen met energielabel A, waarvan ongeveer 850 voor jongeren. Deze woningen bouwen we voor mensen die recht hebben op huurtoeslag, zodat huurders met de smalste beurs er kunnen wonen. Daarbij gaan we ruim 300 betaalbare woningen minder verkopen dan eerder voorgenomen. Er worden meer vrijesectorwoningen verkocht (huurprijs > € 710,68).

Energiezuinig wonen

We gaan 1.500 woningen verduurzamen, dit doen we per complex of straat. We bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen en proberen via gebruik van aardwarmte de woonlasten van onze huurders te beperken.

De Participatieraad hecht groot belang aan een beperkte huurverhoging. Ze wil een goede balans tussen lichte huurstijging en voldoende investeringsruimte plus de beschikbaarheid van voldoende sociale huurwoningen. Dit wordt meegenomen in het gesprek na de zomer.

Prettige buurten

We blijven samen met onze huurders en de gemeente werken aan prettige buurten met schone en veilige straten.

We kijken uit naar het gesprek om tot goede afspraken te komen voor onze huurders en de Stad!

  • Deel deze pagina: