Nijestee sluit eerste sociale huurwoningen aan op het warmtenet in Groningen

Geplaatst op: 31 januari 2020 Laatst bijgewerkt op: 6 februari 2020

Nederland wil van het aardgas af en Groningen heeft de doelstelling om CO²-neutraal te zijn in 2035. Nijestee werkt samen met de gemeente en verschillende lokale organisaties om hier een bijdrage aan te leveren. Een van de maatregelen is woningen op een duurzame manier voorzien van warmte. In wijk Paddepoel hebben we de eerste sociale huurwoningen aangesloten op een duurzaam warmtenet.

Nijestee werkt eraan om op een duurzame manier woningen te voorzien van warmte en warm tapwater. Dit doen wij onder meer door een groot deel van ons bezit, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, aan te sluiten op het warmtenet in de stad. Nijestee heeft daarvoor in 2016, net als andere Groninger corporaties, een samenwerkingsovereenkomst gesloten met WarmteStad. WarmteStad is het warmtebedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, en heeft als doel om duurzame en betaalbare warmte te leveren. Woningen worden via het nieuw aan te leggen warmtenet van WarmteStad aangesloten op restwarmte van datacenters. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij het koelen van servers in datacenters. Via warmtewisselaars wordt de warmte benut en dan met warmtepompen verder verwarmd tot de gewenste temperatuur. De elektriciteit voor de warmtepompen wordt geleverd met groene stroom uit zonneparken. De warmte die WarmteStad levert is duurzamer dan het verwarmen van water via de huidige collectieve ketelhuizen.

Bewoners aangesloten op het warmtenet

Twee appartementencomplexen van Nijestee met ruim tweehonderd woningen waren als eerste aan de beurt. De complexe transitie is goed verlopen. Voor bewoners verandert de manier waarop de woning verwarmd wordt. Voorheen werd de warmte opgewerkt via het gasketelhuis op het dak van het appartementencomplex, tegenwoordig komt de warmte uit het warmtenet. Het wooncomfort in de woning blijft gelijk. Sjoukje Veenema, manager Ontwikkeling en Realisatie bij Nijestee, ervaart de samenwerking met WarmteStad als prettig: “Als lokale partners werken we aan het aardgasvrij maken van onze woningen en vinden we oplossingen die ons duurzaam verder brengen.” Later dit jaar gaat de corporatie verder met aansluiten van andere woningen in de wijk op het warmtenet, drie andere wijken volgen nog. In 2020 worden er in circa 1500 woningen aangesloten op het warmtenet.

Wijkvernieuwing

De werkzaamheden aan het warmtenet zorgen voor overlast, maar zijn ook een kans om er een fijnere plek van te maken. De aanleg van het warmtenet wordt op diverse plekken in Groningen dan ook aangegrepen om de wijk te vernieuwen, te verduurzamen en klimaatadaptief te maken. Dick Takkebos, directeur van WarmteStad, geeft aan dat op deze manier koppelkansen benut worden: “De weg hoeft nu maar één keer open, werkzaamheden worden slim gecombineerd en bovendien worden er kosten bespaard.”

Andere duurzaamheidsmaatregelen

Nijestee heeft als voorwaarde dat woningen alleen energiezuiniger worden gemaakt als de woonlasten voor de gemiddelde huurder gelijk blijven of dalen. Naast het aansluiten van woningen op het warmtenet verduurzaamt Nijestee ook op andere manieren. Zo kunnen bewoners in een aantal projecten ervoor kiezen om hun gasaansluiting te laten verwijderen. Ze besparen daarmee op hun jaarlijkse vastrechtkosten. Op jaarbasis verduurzaamt Nijestee ruim driehonderd woningen door ze onder meer beter te isoleren en ventileren. Ook plaatsen we (collectieve) zonnepanelen op woonblokken of portiek-etagewoningen. Ons voornemen is om alle woningen in de toekomst gasloos te maken.

  • Deel deze pagina: