Oplevering nieuw wooncomplex voor internationale studenten in Paddepoel: ‘Upsilon’

Geplaatst op: 28 juni 2017 Laatst bijgewerkt op: 30 juni 2017

In Paddepoel is vandaag het eerste deel van het nieuwe wooncomplex voor internationale studenten officieel opgeleverd aan de SSH (Stichting Studenten Huisvesting). Dit ging gepaard met de onthulling van de nieuwe naam van het gebouw door wethouder Roeland van der Schaaf: Upsilon.

Voor de nieuwe naam van het wooncomplex, op de voormalige locatie van de Trefkoel, werd een prijsvraag uitgeschreven. 425 namen werden ingezonden. Een jury bestaande uit architect Pim Köther (KENK architecten), ontwerper Jack Brandsma, Barbera Folkers (SSH), Harold Lubberts (centrummanager winkelcentrum Paddepoel) en Pieter Bregman (algemeen directeur/bestuurder Nijestee) heeft de inzendingen beoordeeld. Samen hebben zij unaniem gekozen voor Upsilon. Upsilon is een dubbelster, verwijzend naar de bestaande straatnamen in de wijk.

465 woningen voor internationale studenten

Nijestee heeft drie woonblokken gerealiseerd die plek bieden aan 465 internationale studenten: 303 kamers, 138 studio’s en 24 tweekamerappartementen. Op de begane grond zijn commerciële ruimten en gemeenschappelijke voorzieningen voor de studenten zoals een wasserette met coffee corner.
Pieter Bregman: “Er is in Groningen tekort aan goede en betaalbare woningen, ook voor studenten. En Groningen trekt steeds meer internationale studenten aan. We zijn blij dat we met de oplevering van dit wooncomplex tegemoet kunnen komen aan de vraag. De locatie van de Trefkoel is voor studenten ideaal: dichtbij Zernike, het centrum van Groningen en een winkelcentrum voor de deur.”
 

Aardbevingsbestendig en duurzaam

Het gebouw is ontworpen door KENK Architecten. Het wooncomplex voldoet als een van de eerste gebouwen aan de nieuwste eisen voor aardbevingsbestendigheid en heeft de hoogste bevingsbestendigheid van Noord-Nederland. De toren van het nieuwe complex is zestien bouwlagen (50 meter) hoog. De bouw is uitgevoerd door aannemer Trebbe Oost & Noord en heeft 16 maanden geduurd. De woningen gaan voor verwarming en warm tapwater gebruikmaken van aardwarmte via WarmteStad. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Groningse doelstellingen op gebied van energiebesparing.

Sleuteloverhandiging

In delen van het gebouw, waaronder de betonnen balkon- en galerijranden, komt de vorm van een sleutel terug. Ontwerper Jack Brandsma baseerde het ontwerp op de 9e-eeuwse bronzen sleutel die honderd jaar geleden in Dorkwerd (in het gebied Paddepoel) is opgegraven. Dezelfde sleutelvorm ook komt terug in de hekwerken rondom het gebouw. Voor de symbolische sleuteloverhandiging tussen Pieter Bregman en Ton Jochems (directeur SSH) vandaag heeft de ontwerper een grote aluminium versie van deze sleutel gemaakt.

  • Deel deze pagina: