Plannen voor Sunny Selwerd gepeild

Geplaatst op: 31 maart 2022 Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2022

In Selwerd wordt nu en de komende tijd veel verbeterd en vernieuwd. Nijestee en de gemeente Groningen maken Selwerd weer een toekomstbestendige wijk waar mensen een leven lang gelukkig en gezond kunnen wonen. Dit alles onder de noemer Sunny Selwerd. Aan de eerste fase wordt al gebouwd, de tweede fase wordt momenteel voorbereid.

Bewoners denken mee met de plannen die door Nijestee, de gemeente Groningen en MUST Stedenbouw worden gemaakt. Een groep bewoners die zich daarvoor heeft aangemeld, geeft adviezen. Ze uiten hun zorgen, stellen kritische vragen en delen hun ideeën. Dat gebeurt via een digitaal thuisontwerpteam. En tijdens zogenaamde ateliersessies. Onlangs vond de derde sessie plaats. Bekijk hier daar een filmpje over.

Aantal woningen

Een belangrijke vraag die speelde, was waarom er zo veel woningen moesten komen. Nijestee en de gemeente legden uit dat er een tekort aan woningen was. Maar dat er wel belangrijke voorwaarden waren: de kwaliteit van het plan moet goed zijn en mensen moeten wel prettig kunnen wonen. Het aantal geplande woningen is daarom al gewijzigd: van 500 naar 440 stuks.

Minder auto’s

De deelnemers kregen voor het eerst een maquette te zien. De reacties waren vooral positief. Positief omdat er veel ruimte was voor fietsen en lopen; de auto’s zijn uit het zicht en er zijn straten zónder auto’s en mét veel groen. De bewoners gaven hun mening over het bouwen in verschillende hoogtes, de inval van het zonlicht en over parkeren.

Peiling in winkelcentrum

De reacties zijn belangrijk voor het projectteam om weer verder te gaan. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk inwoners van Selwerd kunnen reageren op de plannen. Daarom liet het projectteam de plannen zien op het Winkelplein om daar reacties te peilen. De reacties waren vooral positief. Ook waren er bewoners die eerst zeiden dat het hen niks uitmaakte wat ‘ze’ allemaal doen, maar verderop in het gesprek bleken ze toch zeer geïnteresseerd.

De projectgroep praat ook nog met het wijkplatform. Daarna, op 20 april, is de laatste ateliersessie. Daar presenteert de projectgroep het uiteindelijke plan. Dat plan wordt later ook weer in de wijk aan de bewoners bekend gemaakt.

Sunny Selwerd op het Winkelplein
Sunny Selwerd op het Winkelplein
  • Deel deze pagina: