Duurzaamheid
Een van de afspraken is dat eind 2024 meer dan de helft van alle sociale huurwoningen in Groningen energielabel A of beter heeft. Dit doen we door bestaande huizen te verbeteren en zonnepanelen te plaatsen. En door het bouwen van duurzame huizen. We vinden duurzaamheid belangrijk én het betaalbaar houden van de energiekosten voor huurders. Daarom investeren we samen met de gemeente en andere corporaties in de inzet van energiecoaches, buurtgerichte acties en het uitdelen van kleine energiebesparende maatregelen.
Circulair bouwen (met zo weinig mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruik) is een nieuw thema in de prestatieafspraken. Gemeente en corporaties verdiepen zich hierin en leren van elkaar.
Voorkomen van geldproblemen
We willen graag voorkomen dat huurders in geldproblemen komen. De gemeente en woningcorporaties gaan vaker en sneller contact zoeken met huurders bij huurachterstand. We streven naar nul huisuitzettingen in 2024 door geldproblemen. Daarbij is het wel nodig dat huurders mee willen werken aan mogelijke betalingsregelingen. Ook bieden we in 2024 de Voorzieningenwijzer aan. Via deze website kunnen bewoners zien op welke voorzieningen ze recht hebben en geld besparen.
Voldoende woningen
We bouwen zoveel mogelijk om het woningtekort te bestrijden. Ook hierover hebben we afspraken gemaakt. De corporaties bouwen gemiddeld 170 – betaalbare – sociale huurwoningen per jaar erbij in Groningen.
De prestatieafspraken zijn ondertekend door de woningcorporaties Nijestee, Lefier, De Huismeesters, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg, de huurdersorganisaties en de gemeente Groningen.