Stijgende energieprijzen

Geplaatst op: 22 november 2021 Laatst bijgewerkt op: 9 december 2021

De energieprijzen zijn flink gestegen en de verwachting is dat de energieprijzen komend jaar blijven stijgen. Houd er daarom rekening mee dat dit gevolgen heeft voor je jaarlijkse afrekening.

Verhogen maandelijks voorschotbedrag

Om te voorkomen dat je veel moet bijbetalen bij je jaarafrekening, kun je jouw maandelijkse voorschotbedrag alvast verhogen. Neem hierover contact op met je energieleverancier. Wordt je woning verwarmd door WarmteStad? Meer informatie vind je via de site van WarmteStad.

Wil je onafhankelijk advies omdat je huidige contract afloopt? Je kunt hiervoor contact opnemen met de Consumentenbond via
070 445 45 45 of kijk op www.consumentenbond.nl. Je kunt dan zelf een risicoafweging maken. Sommige energieleveranciers zeggen leveringscontracten op vanwege de stijgende prijzen, of zetten contracten met een vaste prijs om naar een variabele prijs. Dit is niet toegestaan. Wanneer dit gebeurt geef je bij je energieleverancier aan dat je hier niet mee akkoord gaat. Lees hierover meer op de site van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tips om je huis warm te houden

Het is verstandig om je energieverbruik in de gaten te houden en bewust met energie om te gaan. Dit kun je zelf doen om bij koudere temperaturen jouw woning warm te houden:

  • Maak gebruik van gordijnen voor ramen en deuren. Gordijnen houden de warmte binnen. Gordijnen zijn ook geschikt om voor je achter- en voordeur te hangen om koude tocht tegen te houden. Vooral als je een dikke en stevige gordijnstof kiest.
  • Houd je verwarming vrij. Als jouw verwarming onder het raam zit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gordijnen de verwarming niet helemaal afsluit. Anders komt de warmte van de verwarming niet goed de kamer in. Ook is het beter om meubelen een stuk van de verwarming af te zetten. Zo kan de warmte beter de kamer in.
  • Haal de zon naar binnen. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze warmte gebruik te maken. Sluit de gordijnen wanneer het donker wordt, om de warmte niet te verliezen.
  • Zorg dat warmte niet naar buiten kan maar blijf ventileren. Houd ramen en (tussen)deuren zoveel mogelijk gesloten wanneer het koud is. Blijf wel ventileren voor schone lucht.
  • Ga slim om met jouw thermostaat. Als je niet thuis bent, heb je niets aan de warmte in de woning. Zet jouw thermostaat op 15 graden als je overdag weg bent.
  • Maak gebruik van een kleed. Een kleed voelt warm aan en zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat in de vloer.
  • Wikkel jezelf in. Als het thuis koud aanvoelt, kan je je hier naar kleden. Wikkel jezelf in met een (fleece)dekentje, een warme trui of sloffen.

Woningverbetering

We willen graag dat je prettig en comfortabel woont. Daarom verduurzamen wij jaarlijks ongeveer 350 woningen. Wil je weten hoe, waar en wanneer wij woningen verbeteren? Klik hier. Je kunt informeren of het plaatsen van zonnepanelen op je woning mogelijk is. Kijk voor meer informatie op deze pagina. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar zonnepanelen@nijestee.nl

Vragen?

We helpen je graag. We zijn voor vragen telefonisch bereikbaar via (050) 853 35 33, per whatsapp via 06 - 12 35 85 14 en per e-mail via info@nijestee.nl.

  • Deel deze pagina: