Stijgende energieprijzen, prijsplafonds en compensaties vanuit de overheid

Geplaatst op: 29 november 2022 Laatst bijgewerkt op: 9 februari 2023

De energieprijzen gaan in 2023 nog meer omhoog. De overheid heeft besloten om hier iets aan te doen, in de vorm van een prijsplafond en het uitkeren van een compensatie via de energiepartijen. Hoe ziet dat eruit?

LET OP: dit nieuwsbericht is van december 2022. De meest actuele informatie staat op deze pagina.

Prijsplafond

Om huishoudens tegemoet te komen in veel te hoge energiekosten, kondigde het kabinet op Prinsjesdag het prijsplafond voor energie aan. Dit moet ervoor zorgen dat (vooral grote) huishoudens niet voor ontzettend hoge kosten komen te staan, en er een maximum bedrag aangehouden wordt. Kom je qua verbruikt boven dat bedrag? Dan compenseert de overheid dit. Houd de website van Aedes in de gaten voor de laatste updates.

Compensatie

Bewoners kunnen energietoeslag van ongeveer € 1.300 bij de gemeente aanvragen. Ze komen in aanmerking voor de energietoeslag als ze minder verdienen dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Ontvang je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch.

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december een kleinverbruikaansluiting heeft voor elektriciteit, krijgt die maand € 190 korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. De korting geldt niet voor bijvoorbeeld een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. 

Geen recht op compensatie en/of een prijsplafond

Bewoners die voor warmte of voor elektra (of beide) een gezamenlijke aansluiting hebben, hebben geen recht op de compensatie en/of een prijsplafond. De overheid kan niet uitlezen hoeveel huishoudens gebruikmaken van gezamenlijke warmte- en elektra-aansluitingen, omdat ook bedrijven aangesloten zijn op dergelijke aansluitingen. Daardoor is het voor de overheid ook niet mogelijk om de financiële compensatie uit te delen. De impact voor bewoners die geen recht hebben op de compensatie en/of in aanmerking komen voor een prijsplafond is zeer groot. Bewoners krijgen door de stijgende prijzen in 2023 te maken met hoge energiekosten, waar zij en wij weinig aan kunnen doen.

Via onze branchevereniging Aedes vragen we de overheid continu een oplossing voor dit probleem. Voor 2023 streeft het kabinet naar een specifieke tegemoetkoming voor huishoudens met gezamenlijke aansluitingen (warmte en elektriciteit). 

Hulp vanuit Nijestee
We staan klaar voor al onze bewoners, met name de bewoners zijn aangesloten op collectieve systemen. We hebben helaas weinig invloed op het gebrek aan besluitvorming vanuit de landelijke overheid. Als bewoners door de stijgende prijzen en de ontbrekende compensatie de huur en energierekening niet op tijd of volledig kunnen betalen, kunnen ze ons mailen, bellen of bij ons langskomen. We kijken graag samen naar een passende oplossing.

  • Deel deze pagina: