Vernieuwing Grunobuurt

Geplaatst op: 30 augustus 2017 Laatst bijgewerkt op: 5 september 2017

De bouw van vervangende nieuwbouw in de Grunobuurt is in volle gang. De circa 450 verouderde woningen worden vervangen door acht nieuwbouwblokken. Het plan is gemaakt door de bewoners , gemeente en Nijestee. Drie woonblokken ervan zijn al opgeleverd. Door de crisis is het project een tijd stilgelegd, ook het regeringsbeleid maakt het tot 2015 moeilijk om te bouwen. De sloop van de rest van de oude woningen is destijds uitgesteld. Inmiddels heeft Nijestee weer voldoende mogelijkheden om nieuwe woningen te realiseren.

Planning

De planning is dat we de komende jaren ieder jaar een nieuw bouwblok opleveren. Dit doen we omdat er in Groningen behoefte is aan betaalbare huurwoningen. Het duurt vaak jaren voordat iemand een huis kan huren. Daarom willen we meer sociale huurwoningen bouwen. De planning is om begin 2018 te starten met de bouw van het vierde blok. Hiervoor moeten de laatste oude woningen gesloopt worden. De bewoners zijn tijdig over de plannen geïnformeerd.

Situatie zomer 2017

Een groep bewoners is het niet eens met de sloop van de oude woningen en voert actie. De bewoners die nu nog in de oude huizen wonen, hebben bijna allemaal een tijdelijk huurcontract, of ze wonen anti-kraak via Carex. Ze moeten vertrekken, zodat we de huizen kunnen vervangen voor nieuwe woningen.

Meer bouwen

Het klopt dat bepaalde stukken van de straat na de sloop een tijdje braak blijven liggen. Dat komt omdat het stratenplan voor de nieuwe Grunobuurt anders is dan in de oude situatie. Kort gezegd: waar nu huizen staan komen straten, en andersom. Dit betekent onder andere dat de elektriciteits- en waterleidingen en rioleringsbuizen onder de nieuwe straten moeten worden aangelegd en de oude verwijderd. Ook moet er een nieuwe transformator gerealiseerd worden om voldoende stroom te hebben voor de nieuwe woningen en de bouw. De ondergrondse infrastructuur kunnen we alleen aanleggen als alle oude woningen gesloopt zijn. Daarnaast hebben we te maken met de flora- en faunawet en kunnen we daardoor maar een aantal maanden per jaar slopen. Het uitstellen van de sloop betekent dat de bouw van alle volgende nieuwbouwblokken vertraging oploopt. We moeten daarom nu slopen, zodat er zo snel mogelijk juist méér woningen zijn.

Geschiedenis van de Grunobuurt

De namen van de nieuwe huizenblokken refereren aan de geschiedenis van de Grunobuurt. Eind jaren 20 van de vorige eeuw verrezen hier de eerste woningen van een van de voorlopers van Nijestee: woningbouwvereniging Gruno. De woningen vlakbij het station werden speciaal gebouwd voor mensen die werkten bij de spoorwegen.

  • Deel deze pagina: