Zonnepanelen voor huurders portiekflat De Wijert

Geplaatst op: 8 mei 2019 Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2019

Huurders van Nijestee in de Groningse Multatulistraat profiteren nu van zelf opgewekte zonnestroom. De bewoners van de portiekflat delen een zonnedak, waarmee jaarlijks +/- 20.000 kWh groene stroom wordt opgewekt die eerlijk wordt verdeeld onder de deelnemende woningen. Nijestee werkt hierin samen met energiecoöperatie Grunneger Power. De samenwerking maakt het mogelijk dat Nijestee-huurders met een gedeeld dak ook de mogelijkheid hebben zonnepanelen te laten plaatsen. Eerder was dit alleen mogelijk voor bewoners van rijtjeshuizen. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt alleen op verzoek en met instemming van bewoners.

Via het project ‘Huren met Zon’ konden de afgelopen vier jaar huurders van rijtjeshuizen bij Nijestee al zonnepanelen aanvragen. Inmiddels zijn er zo al meer dan driehonderd Groningse daken voorzien van panelen. Met de afspraken die Nijestee en Grunneger Power hebben gemaakt, is het ook mogelijk voor bewoners van zogeheten ‘gestapelde bouw’ om op deze wijze te verduurzamen. Eerder werden drie appartementencomplexen aan de Siersteenlaan in Vinkhuizen al voorzien van ruim tweehonderd zonnepanelen. Huurders profiteren naast de zelf opgewekte zonnestroom, ook financieel van de panelen.

Samen met buren eigen zonnestroom opwekken

Sjoukje Veenema, hoofd Bouwen bij Nijestee: “Met de zonnepanelen verduurzamen we niet alleen woningen, ook de energielasten van bewoners gaan omlaag. Op deze manier profiteren de bewoners straks dubbel van zon op hun dak.” Projectleider Joep Broekhuis van Grunneger Power is trots op deze nieuwe stap: “Door samen met de bewoners van de Multatulistraat deze aftrap te vieren, bewijzen we wederom dat verduurzaming ontzettend leuk kan zijn. Deze mensen profiteren van hun zelf opgewekte stroom, omdat Nijestee en Grunneger Power samen met hen vinden dat dit mogelijk moet zijn voor alle Groningers. Ook, en misschien wel juist, voor huurders van sociale woningen.”

Op verzoek van de bewoners

Als een huurder zonnepanelen aanvraagt, wordt er een technische scan gedaan om te kijken of het dak geschikt is. Indien dit het geval is, houdt Grunneger Power een interessepeiling bij alle bewoners van het complex. Wanneer de meerderheid van de bewoners akkoord gaat, worden de zonnepanelen geplaatst. De opgewekte stroom wordt eerlijk verdeeld onder alle bewoners. Net als bij de individuele zonnepanelen op eengezinswoningen, betaalt Nijestee de installatie van de zonnepanelen. Dit wordt verrekend met een huurverhoging die ongeveer vijftig procent van de opbrengst is.

Viering zonnedak

Op het dak van de portiekflat aan de Multatulistraat zijn in totaal 84 panelen geplaatst en 21 woningen aangesloten op zonnestroom. Dinsdag 14 mei wordt het initiatief en de oplevering van het zonnedak gevierd. Dan kunnen ook de eerste ervaringen met elkaar worden gedeeld.

  • Deel deze pagina: